Aleksander Baron
Aleksander Baron to znany szef kuchni, na co dzień pracujący w restauracji Solec 44 na warszawskim Powiślu, który szerokiej publiczności dał się poznać dzięki swoim występom w telewizyjnych programach kulinarnych, a także dzięki swoim książkom, w których koncentruje się na tematach,
Czytaj dalej- Sortowanie: Według popularności
Aleksander Baron
Aleksander Baron to znany szef kuchni, na co dzień pracujący w restauracji Solec 44 na warszawskim Powiślu, który szerokiej publiczności dał się poznać dzięki swoim występom w telewizyjnych programach kulinarnych, a także dzięki swoim książkom, w których koncentruje się na tematach, które są raczej pomijane przez jego kolegów po fachu – w publikacji z 2016 roku, zatytułowanej „Kiszonki i fermentacje”, przedstawił niezwykle ciekawe propozycje na bardzo nieoczywiste przetwory, w książce „Suwała, Baron i inni. Przepisy i opowieści” wraz z innymi specjalistami od gotowania zaprezentował przepisy na intrygujące przepisy z męskim sznytem, natomiast publikację „Między wódką a zakąską”, napisaną wraz z Łukaszem Klesykiem, poświęcił w całości różnym gatunkom wódek oraz doskonale komponującym się z nimi potrawom.
Aleksander Baron jest jednym z najbardziej cenionych kucharzy młodego pokolenia. W swojej pracy stara się odkurzyć zapomniane skarby tradycyjnej polskiej kuchni, które przez lata uległy niemal całkowitemu zapomnieniu. Kierując się konsekwencją i dbałością o każdy szczegół przygotowywanej potrawy, w swoich przepisach wykorzystuje niemal wyłącznie świeże, polskie produkty lokalne i regionalne.
Z początku nie zanosiło się, że Aleksander Baron stanie się tak cenionym i rozpoznawalnym szefem kuchni. Zaczynał bowiem od studiów na kierunku historii sztuki na Uniwersytecie Warszawskim, kształcił się także na kierunku rzeźby w warszawskiej Akademii Sztuk Pięknych. Potem nie zajmował się jednak tworzeniem sztuki, spędził natomiast cztery lata w Szkocji, gdzie najpierw pracował fizycznie – na zmywaku. Mimo że praca ta nie była szczytem marzeń, to jednak – jak sam przyznaje – nauczyła go dyscypliny i szacunku do produktu. Na całe szczęście został doceniony – awansował, obejmował coraz to wyższe i bardziej odpowiedzialne stanowiska, by w końcu dostąpić zaszczytu kierowania obsługą sali podczas uroczystości związanych z obchodami urodzin królowej Elżbiety II. W Edynburgu otrzymał też pierwszą pracę jako szef kuchni.
Do Polski Baron wrócił ostatecznie w 2009 roku, gdzie zajął się budowaniem kuchni Nowego Wspaniałego Światu – kawiarni Krytyki Politycznej. Swoją autorską restaurację, Solec 44, otworzył rok później. W swojej kuchni gotuje z lokalnych produktów i oferuje typowe dla polskiej kuchni dania w nowoczesnej, nietypowej odsłonie.
Aleksander Baron prowadzi także warsztaty kulinarne, wykłada Food Studies na Uniwersytecie Humanistycznospołecznym SWPS i Food Design w łódzkiej Akademii Sztuk Pięknych, pisuje do magazynów „Zwierciadło” i „Kukbuk”, a ponadto publikuje własne książki o tematyce kulinarnej. W jednej z nich skoncentrował się na zagadnieniu, które od wielu lat stanowi jego największą pasję – kiszeniu i fermentowaniu. W „Kiszonkach i fermentacjach” udowadnia, że zakisić można niemal wszystko – nie tylko warzywa, ale również owoce, kasze, grzyby i nabiał. W publikacji „Suwała, Baron i inni. Przepisy i opowieści” oprócz interesujących przepisów na dość odważne dania czytelnik otrzymuje również sporą dawkę ciekawych anegdot z życia kucharzy. W „Między wódką a zakąską” wraz z dziennikarzem kulinarnym i znawcą alkoholi Łukaszem Klesykiem eksploruje natomiast bogaty, różnorodny świat polskich wódek, komponując je z pasującymi do nich potrawami.
- Sortowanie: Według popularności