Hanna Szymanderska - książki tego autora 6 dostępnych produktów
Hanna Szymanderska była dziennikarką, publicystką i autorką ponad czterdziestu książek kulinarnych, w których skupiała się głównie na typowo polskich tradycjach kulinarnych. Wśród jej publikacji można znaleźć takie tytuły jak „Prawdziwa kuchnia polska. Smaki tradycyjne receptury”, „Makarony, pierogi i naleśniki oraz inne dania z mąki, kaszy i ryżu” czy też „Z łąki na talerz”.
Hanna Maria Szymanderska przyszła na świat w 1944 roku w Rykach. Kulinariami zainteresowała się w latach sześćdziesiątych, po tym, jak wyszła za mąż. Braki produktów spożywczych w sklepach wymusiły na niej bardzo kreatywne podejście do gotowania.
W swoich publikacjach kulinarnych starała się popularyzować dania różnych polskich kuchni regionalnych. Szymanderska debiutowała w 1974 roku książką zatytułowaną „200 potraw z warzyw”, jednak ukazała się ona dopiero pięć lat później – jej druk został zablokowany z powodu nałożonej na nią cenzury. Publikacja niemal od razu osiągnęła spory sukces. Mimo to Hanna Szymanderska porzuciła na kilka lat myśli o wydaniu kolejnych książek, ponieważ była zniechęcona walką z władzami, które próbowały cenzurą blokować i modyfikować publikację.
Do pisania na temat gotowania powróciła dopiero kilka lat później, w 1982 roku, ale stało się to tylko dlatego, że mąż dziennikarki, Witold Szymanderski, stracił pracę. By utrzymać rodzinę, zaczęła pisywać felietony kulinarne. Kolejna książka w jej dorobku u kazała się w 1987 roku i była to „Polska Wigilia”.
W sumie Szymanderska napisała kilkadziesiąt pozycji, które rozeszły się w oszałamiającym nakładzie kilku milionów egzemplarzy. Niektóre z nich doczekały się przekładu na język angielski. Publikacje dziennikarki nie są jedynie zbiorami receptur na potrawy, ale również prawdziwym kompendium wiedzy na temat lokalnych tradycji kulinarnych różnych polskich regionów. Znajdują się w nich również fascynujące opowieści i anegdoty, oparte na wiedzy wyłuskanej przez autorkę z najróżniejszych źródeł – starych książek, pamiętników czy innych archiwalnych dokumentów.
Za swój bogaty wkład w twórczość o tematyce kulinarnej Szymanderska była kilkukrotnie nagradzana. Z rąk ministra rolnictwa w 2003 roku odebrała nagrodę Grand Prix za swoją „Encyklopedię polskiej sztuki kulinarnej”. Trzy lata później doceniono również publikację „Kuchnia polska. Potrawy regionalne”. W 2007 roku odebrała natomiast prestiżową nagrodę Oscara Kulinarnego za książkę „Dania z anegdotą”.
Hanna Szymanderska w wieku 70 lat zginęła tragicznie 21 września 2014 roku. W wypadku samochodowym w Skarżysku-Kamiennej oprócz niej zginął również znany z telewizyjnych występów kucharz Grzegorz Komendarek. Stało się to w drodze powrotnej z Łapanowa w Małopolsce, gdzie gościli na organizowanym tam Festiwalu Rosołu.