Mateusz Gessler
Mateusz Adam Gessler jest polskim kucharzem i restauratorem wychowanym we Francji. Pochodzi z rodziny silnie związanej z branżą restauracyjną. Szerszej publiczności dał się poznać jako jeden z jurorów programu kulinarnego emitowanego w telewizji TVN – „MasterChef Junior”.
Mateusz
- Sortowanie: Według popularności
Mateusz Gessler
Mateusz Adam Gessler jest polskim kucharzem i restauratorem wychowanym we Francji. Pochodzi z rodziny silnie związanej z branżą restauracyjną. Szerszej publiczności dał się poznać jako jeden z jurorów programu kulinarnego emitowanego w telewizji TVN – „MasterChef Junior”.
Mateusz Gessler urodził się 31 lipca 1980 roku jako syn Adama Gesslera, znanego, kontrowersyjnego restauratora i byłego aktora, oraz Joanny Roqueblave. Ze strony matki jest wnukiem Jacka Fedorowicza, satyryka i aktora; dziadek ze strony ojca, Zbigniew, był znanym cukiernikiem, który po II wojnie światowej otworzył na warszawskiej Starówce cukiernię o nazwie „Bajka”, a następnie restaurację pod szyldem „Staropolska” na Bielanach. Z inną znaną restauratorką Magdą Gessler łączy Mateusza powinowactwo – jest ona byłą żoną jego stryja, Piotra.
Po rozwodzie rodziców w 1981 roku razem z matką wyjechał do Francji, gdzie spędził resztę dzieciństwa. Drugiego męża mamy, Patrice’a Roqueblave, który go wychował, Mateusz traktuje jak ojca. Biologicznego ojca poznał natomiast dopiero w 2002 roku, przez pewien czas nawet u niego pracował, ale od czasu konfliktu i wyjścia na jaw długów ojca, stosunki między nimi bardzo się ochłodziły, a ich kontakt jest od tamtej pory sporadyczny. Prywatnie Mateusz Gessler jest mężem Edyty i ojcem nastoletniego syna, Franka.
Zanim został kucharzem, próbował walczyć ze swoim przeznaczeniem, które niosło za sobą jego nazwisko. Z wykształcenia jest architektem krajobrazu. Przez dwa lata pracował w Kanadzie jako wychowawca trudnej młodzieży, próbował też swoich sił w budowlance. Rodzinna pasja wzięła jednak górę, więc w 2002 roku, po powrocie do Polski, zatrudnił się w zawodzie kucharza w restauracji ojca.
Obecnie Mateusz Gessler jest właścicielem i szefem kuchni w trzech restauracjach w Warszawie – „Warszawa Wschodnia”, „Warszawski Sen” oraz „Ćma”. Do swoich pasji zalicza jazdę na motocyklu, rysowanie oraz projektowanie – i wykonywanie – tatuaży.
Gessler od 2016 roku jest jednym z jurorów w programie telewizji TVN „MasterChef Junior” w którym utalentowane dzieci rywalizują o tytuł mistrza gotowania i zaskakują widzów swoją pomysłowością, szeroką wiedzą o kuchniach najdalszych zakątków świata oraz niewiarygodnymi umiejętnościami kulinarnymi, których nie powstydziłby się niejeden dorosły. W programie występuje obok francuskiego mistrza kuchni Michela Morana oraz Ani Starmach, autorki kilku książek kulinarnych oraz prowadzącej telewizyjnych programów o gotowaniu.
Mateusz Gessler jest autorem dwóch książek kulinarnych. Pierwsza z nich, wydana w 2013 roku, to „Moja kuchnia polska”. Zawiera ona wiele tradycyjnych polskich przepisów w interpretacji znanego kucharza, który udowadnia, że nasz narodowa kuchnia jest niezwykle zróżnicowana, smaczna i niebanalna. Natomiast „Smaki dzieciństwa” to opublikowany w 2016 roku zbiór kulinarnych wspomnień z beztroskich czasów dzieciństwa w rodzinnym domu Mateusza.
- Sortowanie: Według popularności