- Strona główna
- »
- Książki
- »
- Poradniki
- »
- Hobby
- »
- Dietetyka sportowa. Co jeść, by trenować efektywnie?
Dietetyka sportowa. Co jeść, by trenować efektywnie?
Wydawnictwo: Galaktyka
Kategoria: Hobby
Informacja o produkcie
- Nr katalogowy:
- MR07695627
- Okładka:
- Data Premiery:
- 2017-10-27
- Liczba stron:
- 240
- ISBN:
- 978-83-7579-640-7
- EAN:
- 9788375796407
Opis
Dietetyka sportowa jest niezwykle ważną częścią treningu. Bez odpowiedniego odżywiania nie sposób osiągnąć celów treningowych, a co jeszcze ważniejsze – wspomagać organizm w odpowiedniej regeneracji po wysiłku i uniknąć kontuzji oraz problemów zdrowotnych. Dziedzina dietetyki sportowej stale się rozwija, a kolejne badania naukowe wzbogacają wiedzę na temat wpływu i przyswajania poszczególnych składników odżywczych, potrzeb organizmu podczas określonych treningów sportowych, wpływu poszczególnych diet oraz potrzeb suplementacyjnych organizmu.
„Dietetyka sportowa. Co jeść, by trenować efektywnie?” Justyny i Krzysztofa Mizerów to zbiór najświeższych informacji z zakresu dietetyki sportowej oraz fizjologii sportu. Są one wzbogacone wieloletnim doświadczeniem tej dwójki ekspertów, którzy na co dzień pomagają w przygotowaniach profesjonalnym sportowcom, mistrzom Polski, Europy oraz świata. „Dietetyka sportowa. Co jeść, by trenować efektywnie?” to wyjątkowe kompendium wiedzy o prawidłowym odżywianiu się podczas treningów sportowych!
Justyna Mizera jest znanym i cenionym dietetykiem sportowym. Nieprzerwanie od 2009 roku współpracuje ze sportowcami, w tym z olimpijczykami i mistrzami świata – wśród osób, które skorzystały z jej rozległej wiedzy na temat odżywiania znajdują się między innymi Mistrz Świata K1 Global w muay thai, czyli tajskim boksie, z Londynu z 2014 roku, Piotr Woźnicki, medalista mistrzostw Polski i Europy w Judo Dominik Majowski, reprezentantka Polski w szermierce Angelika Wątor oraz mistrzyni świata w kick boxingu w formule K-1 Małgorzata Dymus. Krzysztof Mizera jest znanym fizjologiem sportu i doradcą żywieniowym, który współpracuje z olimpijczykami, biegaczami, kulturystami oraz piłkarzami z Polski, Anglii, Niemiec i Hiszpanii. Artykuły naukowe i popularnonaukowe Justyny Mizery oraz Krzysztofa Mizery od wielu lat pojawiają się w czasopismach, między innymi na łamach „Focusa” oraz „Kulturystyki i Fitnessu”. Oboje występują również w rolach ekspertów w programach radiowych i telewizyjnych.
W „Dietetyce sportowej. Co jeść, by trenować efektywnie?” Justyna Mizera i Krzysztof Mizera w wyczerpujący sposób opisali wszelkie zjawiska, jakie mogą wpływać na wyniki sportowe. W klarowny sposób wyjaśniają wpływ diety na osiąganie rezultatów w poszczególnych dziedzinach sportowych, mechanizmy przyswajania składników odżywczych, regeneracji organizmu, trawienia oraz działania diet. „Dietetyka sportowa. Co jeść, by trenować efektywnie?” to niezwykle wartościowe połączenie wiedzy teoretycznej z jej praktycznym zastosowaniem!
Odżywiania jest kluczowym elementem, na który trzeba zwrócić uwagę, kiedy pragnie się zadbać o swoją kondycję fizyczną oraz osiągać coraz lepsze wyniki sportowe. Jeśli podchodzisz do swojego treningu poważnie, chcesz stawać się w nim coraz lepszy i chcesz dążyć do wymarzonego celu w sposób przemyślany, książka „Dietetyka sportowa. Co jeść, by trenować efektywnie?” jest właśnie dla Ciebie. To prawdziwa skarbnica niezbędnej wiedzy, którą powinien posiąść każdy sportowiec, bez względu na to, czy jest zawodowcem, czy amatorem!
„Dietetyka sportowa. Co jeść, by trenować efektywnie?” Justyny i Krzysztofa Mizerów to zbiór najświeższych informacji z zakresu dietetyki sportowej oraz fizjologii sportu. Są one wzbogacone wieloletnim doświadczeniem tej dwójki ekspertów, którzy na co dzień pomagają w przygotowaniach profesjonalnym sportowcom, mistrzom Polski, Europy oraz świata. „Dietetyka sportowa. Co jeść, by trenować efektywnie?” to wyjątkowe kompendium wiedzy o prawidłowym odżywianiu się podczas treningów sportowych!
Justyna Mizera jest znanym i cenionym dietetykiem sportowym. Nieprzerwanie od 2009 roku współpracuje ze sportowcami, w tym z olimpijczykami i mistrzami świata – wśród osób, które skorzystały z jej rozległej wiedzy na temat odżywiania znajdują się między innymi Mistrz Świata K1 Global w muay thai, czyli tajskim boksie, z Londynu z 2014 roku, Piotr Woźnicki, medalista mistrzostw Polski i Europy w Judo Dominik Majowski, reprezentantka Polski w szermierce Angelika Wątor oraz mistrzyni świata w kick boxingu w formule K-1 Małgorzata Dymus. Krzysztof Mizera jest znanym fizjologiem sportu i doradcą żywieniowym, który współpracuje z olimpijczykami, biegaczami, kulturystami oraz piłkarzami z Polski, Anglii, Niemiec i Hiszpanii. Artykuły naukowe i popularnonaukowe Justyny Mizery oraz Krzysztofa Mizery od wielu lat pojawiają się w czasopismach, między innymi na łamach „Focusa” oraz „Kulturystyki i Fitnessu”. Oboje występują również w rolach ekspertów w programach radiowych i telewizyjnych.
W „Dietetyce sportowej. Co jeść, by trenować efektywnie?” Justyna Mizera i Krzysztof Mizera w wyczerpujący sposób opisali wszelkie zjawiska, jakie mogą wpływać na wyniki sportowe. W klarowny sposób wyjaśniają wpływ diety na osiąganie rezultatów w poszczególnych dziedzinach sportowych, mechanizmy przyswajania składników odżywczych, regeneracji organizmu, trawienia oraz działania diet. „Dietetyka sportowa. Co jeść, by trenować efektywnie?” to niezwykle wartościowe połączenie wiedzy teoretycznej z jej praktycznym zastosowaniem!
Odżywiania jest kluczowym elementem, na który trzeba zwrócić uwagę, kiedy pragnie się zadbać o swoją kondycję fizyczną oraz osiągać coraz lepsze wyniki sportowe. Jeśli podchodzisz do swojego treningu poważnie, chcesz stawać się w nim coraz lepszy i chcesz dążyć do wymarzonego celu w sposób przemyślany, książka „Dietetyka sportowa. Co jeść, by trenować efektywnie?” jest właśnie dla Ciebie. To prawdziwa skarbnica niezbędnej wiedzy, którą powinien posiąść każdy sportowiec, bez względu na to, czy jest zawodowcem, czy amatorem!
Aktualna cena:
25,03
zł
30,49 zł
Oszczędzasz:
5,46
zł
Produkt dostępny
Wysyłamy w 24h
-
-
-36%38,02 zł
59,00 zł -
-
-
-18%27,82 zł
33,88 zł
Odżywianie dla sportowców w pigułce
Książkę „Dietetyka sportowa. Co jeść, by trenować efektywnie?” napisała dwójka specjalistów od fizjologii sportu i odżywiania z wieloletnim, bogatym doświadczeniem praktycznym i to naprawdę widać – zagadnienia są opisanie naprawdę wyczerpująco, czuć profesjonalne podejście autorów do tematu. Można tu znaleźć wszystko – od wpływu i przyswajania poszczególnych składników jak białko, cukry, węglowodany i tłuszcze, przez działania poszczególnych diet na organizm, właściwe i mądre nawadnianie i trawienie. Wiadomo przecież, że inne zapotrzebowanie będzie miał organizm maratończyka, inny kogoś, kto podnosi ciężary, a jeszcze inne kogoś, kto trenuje karate czy taniec towarzyski. Sami autorzy też są aktywni fizycznie i trenują, więc mają też pogląd z drugiej strony. Fajnie, że są specjaliści, którzy łączą teorię z praktyką, widać, że się na tym znają i postanowili podzielić swoją wiedzą!
„Dietetyka sportowa. Co jeść, by trenować efektywnie?” jest bardzo przemyślana, każdy rozdział jest o innym zagadnieniu, z czego dodatkowo są podrozdziały, aby dokładniej się czemuś przyjrzeć. Justyna i Krzysztof Mizera postanowili również obalić niektóre mity żywieniowe, które często powtarzają wyznawcy niektórych diet, co jest dodatkową wartością książki. Jeśli na przykład mowa o jajkach, to autorzy omawiają wszelkie składniki odżywcze i ich wpływ np. na stawy i ścięgna, mity dotyczące surowych jajek, radzą, jak najlepiej je jeść, a jeśli ktoś nie może z jakiegoś powodu jeść jajek, to mówią, gdzie indziej te wszystkie składniki może znaleźć. Mamy tutaj więc nie tylko teksty w stylu jedz to lub tamto, tylko dlaczego warto coś jeść, jak to jeść, co ma w środku i jaka jest alternatywa – ludzie mają różne nietolerancje pokarmowe, alergie lub np. nie jedzą mięsa. Justyna i Krzysztof Mizera pomyśleli też i o tym, jest to jeden z licznych plusów „Dietetyki sportowej. Co jeść, by trenować efektywnie”.
Książka jest więc bardzo wartościowa, uważam, że „Dietetykę sportową” Mizerów powinni przeczytać nie tylko sportowcy, tak profesjonalni, jak amatorzy i hobbiści, ale i wszyscy zainteresowani odpowiednim żywieniem i dietą, jak już wspomniałam jest tu mnóstwo przydatnych i ciekawych informacji, a biorąc pod uwagę, że to specjaliści, którzy siedzą w temacie i czuwają nad zdrowiem i pracą olimpijczyków i mistrzów świata, to się na tym znajdą i wiedzą, co mówią. Co jeszcze? „Dietetyka sportowa. Co jeść, by trenować efektywnie?” jest ładnie wydana, dobrze się czyta, treść logicznie poukładana, styl bez zarzutu (a z tym ostatnio różnie bywa), mimo że temat naukowy, to wszystko jest napisane normalnym językiem, nikt się nie pogubi.
Jeszcze raz polecam „Dietetykę sportową. Co jeść, by trenować efektywnie?”, książkę naprawdę warto przeczytać!