- Strona główna
- »
- Książki
- »
- Literatura obcojęzyczna
- »
- Domasznija Polskaja Kuchnija. Domowa kuchnia polska. Wersja rosyjska
Domasznija Polskaja Kuchnija. Domowa kuchnia polska. Wersja rosyjska
Wydawnictwo: Festina
Kategoria: Literatura obcojęzyczna
Informacja o produkcie
- Nr katalogowy:
- MR03231571
- Okładka:
- miękka
- Data Premiery:
- 2012-06-08
- Liczba stron:
- 128
- Format:
- druk
- ISBN:
- 978-83-61511-30-4
- EAN:
- 9788361511304
Opis
Współczesna kuchnia polska to wynik wielowiekowej tradycji kulinarnej, na którą wpływ miało wiele czynników. Jednym z nich było położenie i wynikający z tego zasób dostępnych, w tej szerokości geograficznej, surowców. Liczne lasy od wieków dostarczały grzybów, jagód, malin i miodu, a żyzne ziemie płodów rolnych, takich jak: zboża, groch, kasze, mięso i mleko. Te i inne dostępne surowce przetwarzane były w kuchni na różne sposoby, a podniebienie dawnych Polaków decydowało o wyborze z dostępnego asortymentu ulubionych dań. Drugim czynnikiem była religia, która w czasach pogańskich nadawała rytualnych znaczeń potrawom. Pierogi, przypominające słońce z jego promieniami, wiążą się z praktykami solarnymi, które praktykowane były na terenach dzisiejszej Polski, np. na górze Ślęży. Jajko, jako zalążek nowego życia, stało się symbolem odradzania się i początku świata, a mak, posiadający mnogość nasion, uważany był za symbol płodności. W czasach chrześcijańskich część pogańskich wierzeń została zaadoptowana do praktyk nowej wiary. Pierogi np. podawano pierwotnie jedynie w czasie świąt, a jajko jako symbol zmartwychwstania Chrystusa podawano w czasie świąt Wielkanocnych...
Recenzje (0)
Średnia ocena: 0
Wczytuję komentarze...
Wybierz sortowanie
product__options
-
-
-49%8,74 zł
16,91 zł
-
-12%36,18 zł
41,00 zł -
-12%29,12 zł
33,00 zł