- Strona główna
- »
- Książki
- »
- Albumy
- »
- Albumy Pozostałe
- »
- Smaki dwudziestolecia. Zwyczaje kulinarne, bale i bankiety
Smaki dwudziestolecia. Zwyczaje kulinarne, bale i bankiety
Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN
Kategoria: Albumy pozostałe
Informacja o produkcie
- Nr katalogowy:
- MR03102085
- Okładka:
- twarda
- Data Premiery:
- 2011-10-17
- Język:
- polski
- Liczba stron:
- 184
- Format:
- druk
- ISBN:
- 9788301167493
- EAN:
- 9788301167493
Opis
Smaki dwudziestolecia Książka zabiera czytelników w podróż po międzywojennej Polsce, w której ważnym zmianom politycznym i gospodarczym towarzyszyły przeobrażenia w formach życia towarzyskiego i kulturze jedzenia. Autorka, Maja Łozińska, w barwny sposób pisze o tych przemianach, pokazuje modne luksusowe restauracje, kawiarnie literackie i cukiernie, a także podmiejskie spelunki i wiejskie gospody. Opowiada o handlu artykułami spożywczymi, o sklepach kolonialnych i wiejskich jarmarkach, o codziennym stole i eleganckich przyjęciach, o słynnych smakoszach i o autorach kulinarnych przepisów. Smakowitą opowieść ubarwiają fragmenty wspomnień, liczne anegdoty, a także ciekawe, wcześniej niepublikowane zdjęcia archiwalne oraz reprodukcje malarstwa.
Opinie klientów na temat produktu