- Strona główna
- »
- Książki
- »
- Poradniki
- »
- Kuchnia
- »
- Vegano Italiano. Wegańskie smaki włoskiej kuchni. Ponad 150 przepisów
Vegano Italiano. Wegańskie smaki włoskiej kuchni. Ponad 150 przepisów
Wydawnictwo: MUZA
Kategoria: Kuchnia
Informacja o produkcie
- Nr katalogowy:
- MR07921714
- Okładka:
- Miękka
- Data Premiery:
- 2018-05-16
- Liczba stron:
- 192
- ISBN:
- 978-83-287-0859-4
- EAN:
- 9788328708594
Opis
„Vegano Italiano. Wegańskie smaki włoskiej kuchni. Ponad 150 przepisów” autorstwa Rosalby Gioffré to prawdziwa gratka dla fanów kuchni włoskiej w zupełnie nowej, wegańskiej odsłonie! Coraz więcej ludzi decyduje się przejść na dietę bezmięsną i staje się weganinem, wegetarianinem, owowegetarianinem czy witarianinem. W XXI wieku coraz częściej zdajemy sobie sprawę z okrucieństwa, które wyrządza się zwierzętom przeznaczonym do spożycia, dlatego szukamy jakichś smacznych i zdrowych zamienników diety mięsnej. A przecież aż roi się od takich sprytnych rozwiązań! Znana i lubiana stylistka żywności Rosalby Gioffré przychodzi nam z pomocą i przedstawia jedno z nich! Książka „Vegano Italiano. Wegańskie smaki włoskiej kuchni. Ponad 150 przepisów” aż bombarduje smakami, kolorami i zapachami, a wszystko to wprost ze słonecznych, zielonych, przepięknych Włoch!
Kuchnia włoska to z pewnością jedna z najpopularniejszych kuchni w Europie. Charakteryzuje się daniami obfitującymi w warzywa i przyprawy oraz potrawy składające się głównie z mąki i różnego rodzaju serów. Najczęściej wykorzystywane produkty w kuchni włoskiej to między innymi: oliwa, parmezan, mozzarella, czosnek, cebula, oliwki, pomidory, ryż, makaron, rozmaryn, oregano, bazylia, tymianek oraz ryby i owoce morza. Włochy słyną nie tylko ze wspaniałej architektury i pięknych krajobrazów, ale także ze znakomitych narodowych potraw, takich jak pizza, lasagne, ravioli, risotto, spaghetti czy desery, np. panna cotty i tiramisu. Mimo tego, że większość z tych dań zawiera produkty pochodzenia zwierzęcego, trudno byłoby się obyć bez tych wspaniałych włoskich przysmaków nawet weganom i wegetarianom. Rosalby Gioffré wpadła więc na doskonały pomysł i przygotowała książkę z przepisami na potrawy, które są ich rewelacyjnymi alternatywami dla wegan.
Co wspólnego mają kuchnia włoska i kuchnia wegańska? Okazuje się, że wiele! W obu tych kuchniach wykorzystuje się dużą ilość warzyw, owoców, mąki, ryżu i olejów roślinnych. Natura sama podsuwa nam pod nos takie składniki, więc aż żal z nich nie skorzystać, o czym doskonale wiedzą zarówno Włosi i weganie. Autorka „Vegano Italiano. Wegańskie smaki włoskiej kuchni. Ponad 150 przepisów” przygotowała sto pięćdziesiąt przepisów na najsmaczniejsze dania kuchni włoskiej w wersji wegańskiej. Wystarczy tylko kilka niewielkich modyfikacji i zmian, żeby móc cieszyć się potrawami spełniającymi wymogi wegańskiej diety wprost z gorącej Italii.
Autorka trzech innych, równie poczytnych publikacji: „Czekolada. Nowa harmonia smaku”, „Kuchnia śródziemnomorska” oraz „Sushi i sashimi”, tym razem zaprasza Cię do świata „Vegano Italiano”, w którym zarazi Cię swoją pasją do gotowania oraz miłością do włoskiej kuchni wegańskiej!
Kuchnia włoska to z pewnością jedna z najpopularniejszych kuchni w Europie. Charakteryzuje się daniami obfitującymi w warzywa i przyprawy oraz potrawy składające się głównie z mąki i różnego rodzaju serów. Najczęściej wykorzystywane produkty w kuchni włoskiej to między innymi: oliwa, parmezan, mozzarella, czosnek, cebula, oliwki, pomidory, ryż, makaron, rozmaryn, oregano, bazylia, tymianek oraz ryby i owoce morza. Włochy słyną nie tylko ze wspaniałej architektury i pięknych krajobrazów, ale także ze znakomitych narodowych potraw, takich jak pizza, lasagne, ravioli, risotto, spaghetti czy desery, np. panna cotty i tiramisu. Mimo tego, że większość z tych dań zawiera produkty pochodzenia zwierzęcego, trudno byłoby się obyć bez tych wspaniałych włoskich przysmaków nawet weganom i wegetarianom. Rosalby Gioffré wpadła więc na doskonały pomysł i przygotowała książkę z przepisami na potrawy, które są ich rewelacyjnymi alternatywami dla wegan.
Co wspólnego mają kuchnia włoska i kuchnia wegańska? Okazuje się, że wiele! W obu tych kuchniach wykorzystuje się dużą ilość warzyw, owoców, mąki, ryżu i olejów roślinnych. Natura sama podsuwa nam pod nos takie składniki, więc aż żal z nich nie skorzystać, o czym doskonale wiedzą zarówno Włosi i weganie. Autorka „Vegano Italiano. Wegańskie smaki włoskiej kuchni. Ponad 150 przepisów” przygotowała sto pięćdziesiąt przepisów na najsmaczniejsze dania kuchni włoskiej w wersji wegańskiej. Wystarczy tylko kilka niewielkich modyfikacji i zmian, żeby móc cieszyć się potrawami spełniającymi wymogi wegańskiej diety wprost z gorącej Italii.
Autorka trzech innych, równie poczytnych publikacji: „Czekolada. Nowa harmonia smaku”, „Kuchnia śródziemnomorska” oraz „Sushi i sashimi”, tym razem zaprasza Cię do świata „Vegano Italiano”, w którym zarazi Cię swoją pasją do gotowania oraz miłością do włoskiej kuchni wegańskiej!
Aktualna cena:
26,64
zł
44,90 zł
Oszczędzasz:
18,26
zł
Produkt dostępny
Wysyłamy w 24h
-
-40%35,79 zł
59,00 zł -
-41%26,64 zł
44,90 zł -
-
-
-
-31%34,85 zł
49,99 zł
Wegańska kuchnia włoska... czy to niebo? *.*
Książka jest przygotowana bardzo solidnie. Sam fakt, że znajduje się w niej aż sto pięćdziesiąt przepisów jest rewelacyjny. To naprawdę bardzo dużo, a przepisy, które zamieściła autorka są bardzo różnorodne. Od zup, kremów i dań głównych po przekąski i desery włącznie. Prawdziwy włosko-wegański raj dla łakomczuchów :)) Zdjęcia są przepiękne i cudnie oddają klimat dania. Wiadomo, potraktowane są fotoszopem, ale szczerze mówiąc ciągle się zastanawiam, czy to fotoszop, czy mój brak umiejętności designerskich :P Może być i tak, bo jeśli chodzi o ładne podawanie jedzenia , to mam dwie lewe ręce. No ale wciąż się uczę, a przynajmniej mam chęci, co jest najważniejsze, a ta książka znacznie mi w tym pomaga. Dlaczego? Bo jest bardzo jasna, klarowna i logiczna. Uważam, że dobre pisanie przepisów i książek kucharskich to prawdziwa sztuka! To nie jest wcale takie proste, jak wydaje się niewtajemniczonym. Trzeba używać prawej i lewej półkuli i za siostrę mieć wyobraźnię i logikę, a za brata zmysł i spryt (ależ ja to ujęłam! :P). Pisanie przepisów jest trochę taką instrukcją obsługi, a ja nie znoszę czytać żadnych instrukcji… tylko widzę jakieś punkty i tryb rozkazujący i już mam odruch wymiotny. Zawsze staram się zrobić coś sama. Dobrze czy źle? Nie wiem. W gotowaniu tez wychodzi różnie, ale akurat tutaj bez trzymania się planu, chyba żyłabym na trawie i kamieniach :P
Roslaba Gioffre w „Vegano Italiano. Wegańskie smaki włoskiej kuchni. Ponad 150 przepisów” zrobiła naprawdę kawał dobrej roboty. Wybrała proste przepisy, a przede wszystkim te na najsmaczniejsze, i nie zbombardowała czytelnika wymyślnymi składnikami. Myślę, że z książki może skorzystać naprawdę każdy. Nie dość, że wyjdzie mu to na zdrowie, to jeszcze ugotuje coś szybko i skutecznie. Autorka wykazała się dużą empatią i zrozumieniem dla przeciętnego weganina, który nie zawsze musi być mistrzem kuchni. Jej książka jest przeznaczona dla każdego, co więcej, sami decydujemy, jaki poziom trudności wybierzemy! Myślę, że nie ma się, co dłużej rozpisywać nad książką kucharską :P Najważniejsze zawarłam w kilku zdaniach, a reszta to tylko zbaczanie z toru, pewnie niepotrzebne, ale czasem trzeba się wypisać :P Generalnie – polecam „Vegano Italiano” i daje mocne cztery gwiazdki!