- Strona główna
- »
- Książki
- »
- Poradniki
- »
- Kuchnia
- »
- 5 składników. Gotuj szybko i łatwo
5 składników. Gotuj szybko i łatwo
Wydawnictwo: Insignis Media
Kategoria: Kuchnia
Informacja o produkcie
- Nr katalogowy:
- MR07855891
- Okładka:
- twarda
- Data Premiery:
- 2018-01-02
- Liczba stron:
- 320
- Format:
- druk
- ISBN:
- 9788365743367
- EAN:
- 9788365743367
Opis
Książka „5 składników. Gotuj szybko i łatwo” to zbiór prostych przepisów na oryginalne, ciekawe i smaczne dania. Jej autorem jest Jamie Oliver – wybitny szef kuchni, autor największych kulinarnych bestsellerów ostatnich lat, m.in. „Każdy może gotować” czy „15 minut w kuchni”. Znany kucharz łączy na wiele sposobów zaledwie kilka składników, które znaleźć można w niemal każdej przeciętnej lodówce, i prezentuje ponad 130 dotąd nieznanych potraw. W książce znajdują się pomysły na sałatki i pasty, liczne sposoby na podanie kurczaka, ryb, wołowiny czy wieprzowiny, jak również ciekawe przekąski i desery.
Publikacja zawiera mnóstwo fantastycznych inspiracji zarówno dla doświadczonych, jak i początkujących amatorów gotowania. Potrzebne składniki są niedrogie, łatwo dostępne, a ich połączenia okazują się zaskakującą fuzją kolorów, smaków i zapachów. Według autora, czas przygotowania proponowanych dań nie powinien przekraczać 30 minut – co oznacza, że książka jest wprost stworzona dla osób zabieganych. Ze względu na liczne propozycje kompozycji warzywnych i lekkich, niskokalorycznych posiłków, przepisy trafią również w gusta wegan, wegetarian, a także osób dbających o linię. Bogactwo wartości odżywczych sprawia, że potrawy dostarczą potrzebnej energii i doskonale wpiszą się w niejedną dietę.
Książka pokazuje, że nawet z dobrze znanych, popularnych w każdej kuchni składników, można bez trudu stworzyć niesamowite potrawy, które sprawdzą się nie tylko na co dzień, ale również od święta. Receptury znanego szefa kuchni są proste, a jednocześnie niepowtarzalne, będą więc świetną propozycją na rodzinny obiad lub przyjęcie dla przyjaciół.
Jamie Oliver od lat dowodzi, że gotowanie to nie tylko obowiązek, ale również wielka przyjemność. Za pomocą książki „5 składników. Gotuj szybko i łatwo” chce przekonać do niego nawet najbardziej opornych adeptów sztuki kulinarnej.
Jamie Oliver to wybitny, uznany na całym świecie szef kuchni i autorytet w dziedzinie kulinariów. Autor licznych książek kucharskich – bestsellerów tłumaczonych na kilkanaście języków, m.in. „Jamie Oliver w domu”, „Gotuj zdrowo dla całej rodziny” czy „30 minut w kuchni”. Sztuki kulinarnej uczył się od najmłodszych lat, spędzając wiele godzin w restauracji prowadzonej przez jego rodziców. W 1999 roku zadebiutował na antenie BBC, jako prowadzący program „The Naked Chef”, w którym prezentował proste przepisy dla amatorów gotowania. O tamtej pory jego kariera nabrała tempa. Obecnie prowadzi w Londynie autorską restaurację „Fifteen”, wydaje liczne książki i prowadzi programy kulinarne.
Publikacja zawiera mnóstwo fantastycznych inspiracji zarówno dla doświadczonych, jak i początkujących amatorów gotowania. Potrzebne składniki są niedrogie, łatwo dostępne, a ich połączenia okazują się zaskakującą fuzją kolorów, smaków i zapachów. Według autora, czas przygotowania proponowanych dań nie powinien przekraczać 30 minut – co oznacza, że książka jest wprost stworzona dla osób zabieganych. Ze względu na liczne propozycje kompozycji warzywnych i lekkich, niskokalorycznych posiłków, przepisy trafią również w gusta wegan, wegetarian, a także osób dbających o linię. Bogactwo wartości odżywczych sprawia, że potrawy dostarczą potrzebnej energii i doskonale wpiszą się w niejedną dietę.
Książka pokazuje, że nawet z dobrze znanych, popularnych w każdej kuchni składników, można bez trudu stworzyć niesamowite potrawy, które sprawdzą się nie tylko na co dzień, ale również od święta. Receptury znanego szefa kuchni są proste, a jednocześnie niepowtarzalne, będą więc świetną propozycją na rodzinny obiad lub przyjęcie dla przyjaciół.
Jamie Oliver od lat dowodzi, że gotowanie to nie tylko obowiązek, ale również wielka przyjemność. Za pomocą książki „5 składników. Gotuj szybko i łatwo” chce przekonać do niego nawet najbardziej opornych adeptów sztuki kulinarnej.
Jamie Oliver to wybitny, uznany na całym świecie szef kuchni i autorytet w dziedzinie kulinariów. Autor licznych książek kucharskich – bestsellerów tłumaczonych na kilkanaście języków, m.in. „Jamie Oliver w domu”, „Gotuj zdrowo dla całej rodziny” czy „30 minut w kuchni”. Sztuki kulinarnej uczył się od najmłodszych lat, spędzając wiele godzin w restauracji prowadzonej przez jego rodziców. W 1999 roku zadebiutował na antenie BBC, jako prowadzący program „The Naked Chef”, w którym prezentował proste przepisy dla amatorów gotowania. O tamtej pory jego kariera nabrała tempa. Obecnie prowadzi w Londynie autorską restaurację „Fifteen”, wydaje liczne książki i prowadzi programy kulinarne.
Opinie klientów na temat produktu
Gotować każdy(!) może
"5 składników. Gotuj szybko i łatwo" chciałam mieć od dłuższego czasu. Czytałam wiele pozytywnych recenzji na temat tej książki, dlatego zdecydowałam się ją zamówić. Kilka dni później, kiedy miałam ją w swoich rękach, zaskoczona ilością prostych, a jednocześnie arcyciekawych przepisów totalnie nie wiedziałam, co przyrządzić. Zdecydowałam się na wręcz banalne ciastka z jabłkami i tak, przeciągu pół godziny powstał niewiarygodnie pyszny deser, potem przyszedł czas na makaron, sałatkę z burakiem i kozim serem, ziołowego, delikatnie pikantnego kurczaka… i tak dalej, i tak dalej. Gotowanie z Mistrzem Oliverem pochłonęło mnie bez reszty. Po dwóch tygodniach część przepisów opanowałam już niemalże do perfekcji. Szczególnie przypadły mi do zdrowe słodkości i sałatki, które sprawdzają się jako (ekspresowy w przygotowaniu) lunch do pracy.
Moim zdaniem, książka jest po prostu… rewelacyjna! Dla każdego, niezależnie od tego czy umie gotować czy stawia swoje pierwsze kroki w kuchni. Potrawy przygotowuje się szybko, faktycznie – wystarczy kilkanaście, kilkadziesiąt minut, aby na talerzu zagościł naprawdę wykwintny posiłek. Jamie Oliver skomponował dania z myślą o przeciętnym kucharzu-amatorze. Wykorzystuje raczej tanie, ogólnodostępne składniki, a mimo to powstają nieoczywiste, wyborne połączenia smakowe. Sam sposób podawania dań również zasługuje na pochwałę. Autor udowadnia, że wcale nie musimy być wybitnymi kreatorami smaku, aby nasze talerze wyglądały, jakby pochodziły z gwiazdkowych restauracji :)
Cieszę się, że w książce nie zabrakło przepisów fit i tych typowo dietetycznych – może nie każdy dba o linię, ale o zdrowie bezsprzecznie warto się zatroszczyć, wprowadzając do swojej diety lekkie, zbilansowane posiłki, bogate w wartości odżywcze. Jeśli więc należysz do osób, które preferują kuchnię nowoczesną, pełną różnorodnych miksów smakowych, „5 składników...” zdecydowanie Ci się spodoba!
Mam pewność, że ta książka będzie mi służyła przez lata, a inspiracji i pomysłów na nowe dania nie zabraknie. Teraz zamawiam ją dla przyjaciółki, która jak sama twierdzi – nie jest najlepszą kucharką. Jestem przekonana, że z przepisami Jamiego Olivera na pewno sobie poradzi :) Zdecydowanie polecam – i dla siebie i na prezent :)